Mesto chce postaviť novú kazetu na ukladanie komunálneho odpadu

27.11.2008 Stropkov

Stropkov 27. novembra (TASR) – Mesto Stropkov vybuduje v areáli súčasnej skládky odpadu v katastri obce Choča novú kazetu na ukladanie tuhého komunálneho odpadu (TKO) v investičnom náklade približne päť miliónov korún ...
Hovorca MsÚ Imrich Makó dnes pre TASR uviedol, že ide o definitívne rozhodnutie, ktorým radnica uzavrela niekoľkomesačnú diskusiu s odborníkmi na odpadové hospodárstvo.
Projekt v konečnej fáze počíta s výstavbou štyroch takýchto kaziet v priebehu nasledujúcich rokov. Životnosť každej z nich je odhadovaná na maximálne päť rokov. Finančné prostriedky na realizáciu tohto zámeru plánuje mesto získať v roku 2009 prostredníctvom komerčného bankového úveru.
\"Keďže povolenie na ukladanie odpadu na súčasnú skládku platí len do 31. decembra 2008, požiadali sme Inšpekciu životného prostredia o predĺženie životnosti skládky do konca júna budúceho roka, čo chceme využiť na vybudovanie novej kazety. V prípade, že povolenie nezískame, budeme musieť hľadať dočasné alternatívne riešenie, \" dodal Makó a zdôraznil, že zvýšené náklady na likvidáciu TKO bude v takomto prípade znášať samotné mesto Stropkov.
Jednou z doterajších alternatív na vyriešenie problémov s odpadom bola možnosť vypísania verejnej obchodnej súťaže na výstavbu, prevádzkovanie skládky, zber a likvidáciu tuhého komunálneho odpadu. Podľa hovorcu sa tento model nakoniec ukázal ako neakceptovateľný, pretože by mesto muselo vypísať podmienky pre dve súťaže a v prípade, že by spomínané služby zabezpečovali rôzne spoločnosti, mohlo by dôjsť k zvýšeniu nákladov za poskytovanie spomínaných služieb. Zber a likvidáciu TKO bude v Stropkove naďalej zabezpečovať Služba m.p. V súčasnosti zaplatí obyvateľ na základe príslušného VZN za zber a likvidáciu odpadu 396 Sk (13,1 eura) ročne.
Vedenie Stropkova sa v súvislosti s odpadovým hospodárstvom zaoberalo aj otázkou vybudovania regionálneho centra biologicky rozložiteľných odpadov, ktoré musia na základe platnej legislatívy využívať už od januára 2010. Po zmene podmienok, kedy sa prijímateľom grantu Ministerstva životného prostredia SR stali mestá, sa stropkovská samospráva rozhodla realizovať predmetnú stavbu vo vlastnej réžii bez spolupráce s Prešovským samosprávnym krajom. V súčasnosti očakávajú zverejnenie výzvy, ktorá im umožní získať na tento projekt nenávratný finančný príspevok.
 

Vyberte región